Dzisiaj jest 19 Kwietnia 2024, Piątek, imieniny obchodzą:

Zdrowotne właściwości selera

Dodano: 25 lutego 2021

Obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie, działa kojąco na obolałe stawy. Seler należy do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można go spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.

 

To popularne warzywo, wykorzystywane do przyrządzania potraw lekkostrawnych gości na europejskich stołach od co najmniej 3000 lat. W Grecji roślina ta była uważana za świętą. W Rzymie, seler miał większą wartość w kuchni niż w religii. Niektórzy wierzyli, że może przynieść pecha.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie selera w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, E, B1, B2, oraz minerały: fosfor, magnez i żelazo.  

Seler posiada również wiele właściwości leczniczych. Pobudza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie, działa kojąco na obolałe stawy.

Potrawy przyrządzane na bazie selera są smaczne i zdrowe. Seler może zostać wykorzystany do przygotowania wielu niskokalorycznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli, sałatek i surówek.

Czytaj również