Zdrowotne właściwości selera
Dodano: 25 lutego 2021
Obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie, działa kojąco na obolałe stawy. Seler należy do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można go spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.
To popularne warzywo, wykorzystywane do przyrządzania potraw lekkostrawnych gości na europejskich stołach od co najmniej 3000 lat. W Grecji roślina ta była uważana za świętą. W Rzymie, seler miał większą wartość w kuchni niż w religii. Niektórzy wierzyli, że może przynieść pecha.
Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie selera w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, E, B1, B2, oraz minerały: fosfor, magnez i żelazo.
Seler posiada również wiele właściwości leczniczych. Pobudza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie, działa kojąco na obolałe stawy.
Potrawy przyrządzane na bazie selera są smaczne i zdrowe. Seler może zostać wykorzystany do przygotowania wielu niskokalorycznych posiłków, m.in. soków naturalnych, koktajli, sałatek i surówek.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie
- Nowoczesne przedszkole w Sławie
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Hala sportowa bez barier w Poznaniu
- Dom Ludowy dostępny dla wszystkich