Dzisiaj jest 16 Kwietnia 2024, Wtorek, imieniny obchodzą:

Zdrowotne właściwości jarmużu

Dodano: 02 kwietnia 2021

Pobudza metabolizm wątroby, wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego, reguluje proces tworzenia czerwonych ciałek krwi. Jarmuż należy do grupy warzyw zawierających witaminy regulujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Można go spożywać regularnie, jako dodatek do różnych potraw, o każdej porze roku.

 

Uprawę tego popularnego warzywa zapoczątkowano już w starożytności. Wraz z wyprawami geograficznymi jarmuż dotarł również do Stanów Zjednoczonych. W Polsce znany jest od końca XIV wieku.

Lekarze i dietetycy zalecają konsumowanie jarmużu w rozsądnych ilościach, ponieważ dostarcza organizmowi wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy: A, C, K, B6, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, oraz minerały: potas, fosfor, sód, cynk, żelazo, wapń i magnez.

Jarmuż posiada również wiele właściwości leczniczych. Pobudza metabolizm wątroby, poprawia stan skóry i paznokci, wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego, reguluje proces tworzenia czerwonych ciałek krwi. Jest skuteczny w leczeniu nowotworów żołądka, jelita i okrężnicy.

Potrawy przyrządzane na bazie jarmużu są smaczne i zdrowe. Jarmuż może zostać wykorzystany do przygotowania wielu posiłków, m.in. koktajli, chipsów i sałatek.

Czytaj również