Noworoczna dieta
Dodano: 21 stycznia 2021
Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Podpowiadamy jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów raz na zawsze.
Źródło: www.newseria.pl
„Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo powinniśmy skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi między pracą, a odpoczynkiem to podstawa nie tylko zdrowej, ale również szczupłej sylwetki” – podpowiada specjalista dietetyk Natalia Chybzińska.
Metoda małych kroków
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 – 1kg na tydzień. Tylko powolny i systematyczny spadek kilogramów gwarantuje nam pozbycie się ich skutecznie. Przy trwałej zmianie stylu życia (a w szczególności nawyków żywieniowych) nie będzie nam groził także tzw. efekt jo-jo. Do zdrowych, codziennych nawyków, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszego życia zaliczamy:
1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
3. Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut).
4. Regeneracja i sen.
Dzięki tym drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zauważyć już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.
Dania sprzyjające szczupłej sylwetce
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.
„Zimą osobom na diecie redukcyjnej szczególnie polecam gęste i sycące, wielowarzywne zupy z dodatkiem kasz lub roślin strączkowych. Warto dodać do nich np. imbir, który ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Dobrym wyborem będą też grillowane lub gotowane na parze warzywa z indykiem, dorszem lub sandaczem. W ramach przekąsek o tej porze roku szczególnie polecam owoce cytrusowe, jabłka i orzechy. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru” – tłumaczy Natalia Chybzińska.
Dieta redukcyjna dla tych, co nie lubią gotować
Jeśli przeszkodą do zgubienia zbędnych kilogramów jest niechęć do spędzania czasu w kuchni to warto sięgnąć po tzw. „dietę pudełkową”. W ofercie cateringu dietetycznego znajdziemy programy dostosowane do różnych potrzeb klientów, w tym ofertę diety indywidualnej. Przy utracie kilogramów na pewno pomoże dieta Optimal, która jest dostępna w kilku wariantach kalorycznych.
Czytaj również
- Kierowcy blokują Zieloną
- Karnety dla niepełnosprawnych
- Niepełnosprawni kibicują Unii
- Podniebne przestworza dla niepełnosprawnych
- Złoto dla Kucharczyk
- Niepełnosprawni grają w tenisa ziemnego
- Ekopracownia w szkole we Wschowie
- Magistrat w Łęczycy bez barier
- Nowoczesność w SP Nr 3 w Żorach
- Szkoła rodzenia ma nową siedzibę
- Rusza remont biblioteki w Głogowie
- Nowoczesne przedszkole w Sławie
- REKLAMA | ANS – Uczelnia bez barier
- Hala sportowa bez barier w Poznaniu
- Dom Ludowy dostępny dla wszystkich